Skip to main content

3.2.3 Twisted pair

AWG

Bij de specificaties voor netwerkkabels wordt vaak een AWG-waarde vermeld. AWG staat voor American Wire Gauge en is een maatstaf voor de diameter van een elektrische geleider. Bij netwerkbekabeling wordt de AWG-maat gebruikt om de dikte van de draden in een netwerkkabel aan te geven.

Een hogere AWG-waarde betekent dat de draad dunner is, terwijl een lagere AWG-waarde aangeeft dat de draad dikker is. In netwerkbekabeling worden meestal kabels gebruikt met een AWG-waarde tussen 22 en 28. Hoe lager de AWG-waarde van de draad, hoe beter de geleiding van het signaal. Een dikkere draad kan ook beter bestand zijn tegen interferentie en storingen.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de snelheid van het netwerk is, hoe belangrijker het is om een kabel met een lage AWG-waarde te gebruiken om de beste prestaties te behalen.

Power over Ethernet

Power over Ethernet

Power over Ethernet (PoE) is een technologie waarmee stroom en data tegelijkertijd over een enkele Ethernet-kabel kunnen worden verzonden. Met PoE kunnen apparaten zoals IP-telefoons, IP-camera's, draadloze toegangspunten en andere netwerkapparatuur worden gevoed via de Ethernet-kabel, wat betekent dat ze geen aparte stroomvoorziening nodig hebben en dat er minder kabels nodig zijn om deze apparaten aan te sluiten. Dat resulteert in een netter en efficiënter kabelbeheer.

PoE is beschikbaar in verschillende standaarden die verschillende vermogensniveaus ondersteunen. De meest voorkomende standaarden zijn 802.3af en 802.3at, die respectievelijk maximaal 15,4 Watt en 30 Watt vermogen kunnen leveren. Er zijn ook nieuwere standaarden zoals 802.3bt die nog hogere vermogensniveaus ondersteunen voor apparaten met hogere stroomvereisten, zoals beeldschermen en thin clients.

De stroom wordt geleverd door een PoE switch. Niet alle switches beschikken over die mogelijkheid. Switches die PoE mogelijk maken zijn gevoelig duurder dan switches die dat niet doen.

Test je kennis