Skip to main content

5.6.2 VPN

Ieder op z'n eilandje

Ken je die oude film "Waterworld" met Kevin Costner? De aarde is verzwolgen, en er is alleen nog maar zee. Eindeloze zee en de overtuiging dat er ergens droog land moet zijn. Stel je nu die wereld voor, maar dan bezaaid met duizenden eilandjes, grote en kleintjes door elkaar.

De mensen die op die eilanden wonen willen uiteraard allemaal contact met elkaar - sterker nog: ze willen elkaar en elkaars eilanden graag bezoeken. Om dat mogelijk te maken werden ferryboten ingelegd. Overtochten zijn niet te duur en de routes naar verder gelegen eilanden verlopen via stops op eilandjes tussenin. Maar zo'n ferryboot heeft toch één belangrijk nadeel: je hebt er geen enkele privacy. Iedereen heeft je gezien, en ook wat je bij je hebt. En als je niet op je spullen let, worden ze in 'n oogwenk gestolen.

Als eilandjes niet te ver van elkaar liggen, werd daar makkelijk wat op gevonden. Men verbond ze met een brug, zodat je niet meer op die verdomde ferry moest en klaar was kees. Nu is de bouw van zo'n brug behoorlijk duur - heel wat duurder dan een ferryboot - en het vergt voortdurend onderhoud.

Voor absolute privacy kan daarom gebruik gemaakt worden van speciale privé-onderzeeërs. Die zijn wel iets duurder dan gewone ferryboten maar flink goedkoper dan een brug, en onder het wateroppervlak ziet niemand ze. Ze volgen wel exact dezelfde vaarroutes als de ferryboten, maar er is geen risico dus dat iemand onderweg ongemerkt in je spullen snuffelt. In deze eilandjes-wereld worden die duikboten alsmaar populairder.

En dat is precies wat een VPN doet: het is de duikbootverbinding tussen twee computers over een publiek netwerk, zoals het internet.

Software Defined Perimeter

Software Defined Perimeter

Een Software Defined Perimeter (SDP) is een beveiligingsmethode die wordt gebruikt om netwerken te beschermen tegen aanvallen van hackers en andere kwaadwillende actoren met gebruik van VPN. Maar een SDP gaat verder...

In een SDP wordt het netwerk niet openbaar gemaakt voor iedereen die er toegang toe wil hebben. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van cryptografie en authenticatie om een geïsoleerd netwerk te creëren waar alleen geautoriseerde gebruikers toegang toe hebben.

Bij het opzetten van een SDP wordt er eerst een beveiligde tunnel opgezet tussen de gebruiker en het netwerk. Dit gebeurt door middel van een VPN (Virtual Private Network) of een andere beveiligde verbinding. Vervolgens wordt er gecontroleerd of de gebruiker geautoriseerd is om toegang te krijgen tot het netwerk. Dit wordt gedaan door middel van een identiteits- en toegangsbeheersysteem.

Als de gebruiker is geauthenticeerd en geautoriseerd, wordt er een virtuele perimeter opgezet rondom het netwerk. Dit betekent dat het netwerk alleen zichtbaar is voor geautoriseerde gebruikers en apparaten, terwijl het voor anderen onzichtbaar blijft. Hierdoor wordt het voor hackers veel moeilijker om het netwerk binnen te dringen en gevoelige informatie te stelen.

Test je kennis