Skip to main content

12.1 Gezondheidsrisico's

Het carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening die ontstaat wanneer de zenuw die door de pols naar de hand loopt bekneld raakt. Deze zenuw heet de nervus medianus en loopt door de carpale tunnel, een nauwe doorgang in de pols. Wanneer deze tunnel te nauw wordt of de weefsels eromheen opzwellen, kan dit de zenuw beknellen.

De klachten van het carpaal tunnel syndroom zijn onder andere pijn, tintelingen en een doof gevoel in de hand en vingers. In sommige gevallen kan dit leiden tot krachtsverlies en een verminderde grip.

De oorzaak van het carpaal tunnel syndroom is vaak niet duidelijk, maar het komt vaker voor bij mensen met bepaalde risicofactoren, zoals herhaaldelijk dezelfde lichte handbewegingen maken - typisch voor het veelvuldig werken met een computermuis.

De behandeling van het carpaal tunnel syndroom hangt af van de ernst van de klachten. In milde gevallen kunnen pijnstillers en het dragen van een polsbrace verlichting bieden. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de carpale tunnel te verruimen en de druk op de zenuw te verminderen. In ieder geval is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij klachten van het carpaal tunnel syndroom, omdat het onbehandeld kan leiden tot blijvende schade aan de zenuw en een verminderde handfunctie.

Test je kennis