De inhouden zijn gebaseerd op de leerplannen voor de studierichting Informaticabeheer in de derde graad TSO van het Vlaamse onderwijs:
Uit de leerplandoelstellingen van deze leerplannen werden de leerinhouden in het cursusboek gedistilleerd.
Ze worden in sommige leerplannen nog vermeld en dus staan ze in het boek. Verouderde technologieën worden wel veel minder diepgaand besproken.
Je hebt een geweldig filmpje gevonden dat zijn plaats verdient op deze website? Je kent een prachtige website waar je een link naar wil? Of je hebt andere inhoudelijke suggesties? Dan kan je me contacteren door hier te klikken.
Klik bovenaan op deze pagina op de titel van het Sleutelboek dat je wil aanschaffen en volg daarna de link "Bestel het boek", of gebruik de onderstaande rechtstreekse links:
De boeken worden gedrukt via het principe Printing on Demand. Dat wil zeggen dat ze digitaal gedrukt worden op het ogenblik van de bestelling. Hierdoor hoeft er geen voorraad te worden aangelegd, wat het mogelijk maakt om de boeken in eigen beheer uit te geven. De kwaliteit is dezelfde als die van een klassiek gedrukt boek. De kostprijs per boek is wel een tikje hoger omdat de afgedrukte volumes veel lager zijn.
Helaas is dat niet mogelijk. Alles gebeurt immers in eigen beheer, niet via een uitgeverij. Ik heb bewust geprobeerd om de aankoopprijs van de boeken zo laag mogelijk te houden, maar dat betekent tegelijk dat er geen budget is voor kortingen of beoordelingsexemplaren.
De boeken kunnen wel besteld worden bij een boekhandel, maar ze zullen er niet in de rekken te vinden zijn. Je kan ze dus niet vooraf helemaal inkijken. Wel kan je hier de volledige inhoudsopgave en het vierde hoofdstuk van beide boeken PDF-formaat downloaden. De boeken zijn helemaal op diezelfde manier opgebouwd. Dat geeft dus toch al een idee.
De evolutie in de wereld van hardware en netwerken gaat erg snel. Een boek dreigt daarom snel te verouderen. Daarom werd erover gewaakt om in de boeken enkel die informatie op te nemen die - voor zover nu al kan voorzien worden - niet al te snel veroudert. Op de website komt dan de informatie die wel gevoelig is aan veroudering. Bovendien kan hier snel ingespeeld worden op nieuwigheden en geeft het de mogelijkheid om links en multimediabestanden bij de leerinhouden uit het boek te verzamelen. Tenslotte worden via deze website ook werkbladen en interactieve oefeningen bij de boeken aangeboden.
Dat mag en dat kan. Je hebt er wel wat kennis van H5P voor nodig, maar op zich is deze omgeving makkelijk aan te leren. Leerkrachten in Vlaanderen krijgen daarbij ondersteuning via Klascement. Een handige gids om snel aan de slag te gaan met H5P vind je op docentenhelpdesk.nl.
Om een Sleutelboek-oefening aan te passen moet je die eerst downloaden en vervolgens in je eigen H5P-omgeving plaatsen. Je vindt een download-link onderaan elke oefening.
Die vind je op http://sleutelboek.eu/oefeningen.
Dat kan door de Facebook-pagina van het boek te 'liken'. Die bereik je door aan de linkerkant van het scherm op het Facebook-logo te klikken, of via deze link:
Deze website bevat tal van links naar andere websites en filmpjes. Uiteraard is het onmogelijk om al die links voortdurend te controleren. Als een externe website ophoudt te bestaan of een gelinkt filmpje van YouTube wordt verwijderd, dan valt dat niet altijd onmiddellijk op. Daarom wordt het bijzonder gewaardeerd indien je een niet werkende link meldt. Dat kan via het contactformuliertje dat je kan openen door hier te klikken.
Deze oefeningen hebben allemaal gesloten vraagvormen, en zijn dus op zich al veel makkelijker dan open vragen. Bovendien zijn de oefeningen vooral bedoeld als test om na te gaan of je alles kent. En je kent toch maar alles ... als je op alle vragen kan antwoorden? Bedenk: in de informatica bestaat "ongeveer" niet.
Simpelweg: omdat degelijke boeken over computerhardware en netwerken op het niveau van de leerlingen voor de studierichting Informaticabeheer moeilijk te vinden zijn in België. In Nederland bestaat er wel een vergelijkbaar boekwerk, maar dat kost meer dan 40 euro, wat door veel scholen beschouwd wordt als te duur. Uit diverse contacten wist ik dat ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs een grote vraag bestaat naar een degelijk leerboek dat zich niet verliest in al te diepgravende details, maar dat bestaande technieken helder en op studentenmaat verklaart. Het boek is gebaseerd op mijn eigen cursus Computertechniek die ik jarenlang gratis op mijn persoonlijke website heb aangeboden. Uiteraard werd de oude cursus zeer grondig geactualiseerd.
Sinds het verschijnen van de Sleutelboeken is de oude cursus niet meer beschikbaar op mijn persoonlijke website.
Kijk dan even in de andere categorieën. Nog steeds geen antwoord gevonden? Dan kan je me contacteren door hier te klikken.
Modelantwoorden bij de werkbladen worden enkel ter beschikking gesteld aan leerkrachten en docenten, nooit aan studenten of leerlingen. Je kan als leerkracht of docent de modelantwoorden aanvragen via dit formuliertje:
In heel wat scholen wordt gebruik gemaakt van de Sleutelboeken Computerhardware en Computernetwerken - van een van beide of van alle twee. De lijst is nog erg onvolledig. Staat jouw school er niet bij en gebruiken jullie de boeken toch? Stuur snel een berichtje door hier te klikken en we voegen je school toe.
In de presentaties wordt gebruik gemaakt van het lettertype Trebuchet MS. Mogelijk is dit lettertype niet op je computer geïnstalleerd. Je kan het lettertype hier gratis downloaden: